DA, obert a ampliar el nivell mínim de català exigible


El grup parlamentari de Demòcrates està obert a ampliar el nivell mínim de català exigible per poder renovar el permís de residència i treball, establint una transitorietat, però no acaba de veure que l’exigència es pugui ampliar a tots els permisos d’immigració més enllà del de residència i treball, “per manca de recursos”, segons van exposar fonts de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports. Així, s’espera que la setmana que ve el grup de la majoria presenti una proposta de redactat que permeti transaccionar les esmenes presentades per Socialdemòcrates i Concòrdia, que busquen que el nivell de coneixement de la llengua exigible s’assimili a un nivell oficial i eliminar la “discriminació” que entenen que suposa que només s’exigeixi per a un tipus d’autorització d’immigració i no per a tots.

Aquesta seria una de les últimes esmenes de caràcter més polític que queda pendent de treballar, de la vintena que encara queden damunt la taula. Moltes d’aquestes depenen del resultat de la negociació per la transacció de l’ampliació del nivell de català exigible, segons van explicar fonts de la comissió, que celebren que hi hagi debat i “voluntat de fer una llei tan consensuada com sigui possible”.

El que sí que s’ha rebutjat és l’esmena que perseguia que els professionals liberals i sanitaris ja instal·lats al país hagin d’acreditar un nivell B2 com el que s’exigeix per als nouvinguts, amb l’argument que suposaria un efecte retroactiu perjudicial per a aquells professionals ja autoritzats. 
 

Al ple el 9 de maig
Malgrat que encara és possible que la setmana que ve es pugui tancar el treball en comissió i la llei pugui ser elevada al ple del Consell General pel 25 d’abril, el més probable és que no es pugui debatre fins al 9 de maig. Això serà possible després que Sindicatura hagi concedit una pròrroga de 15 dies hàbils perquè es pugui acabar de tancar el treball de la comissió durant aquest mes d’abril i es doni el temps pertinent als grups per fer una darrera anàlisi del text i donar la possibilitat de presentar reserves d’esmena, que com a mínim n’hi haurà una.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *